Tjockispackning

Packa, greja, stressa... det är jag i ett nötskal innan en resa... stressa halvt ihjäl sig kanske för att man "med gott samvete" ska kunna ligga på brébaken 2 veckor utan att lyfta ett finger :) Jag sparar allt till sista sekund...typ. Fast egentligen är jag ingen sån människa. Jag är en sån som planerar och förbereder. F Ö R B E R E D E R är mitt mellannamn liksom ;) 
 
Denna gång har jag mest förberett i huvet. Jag vet precis vad som ska packas med och vad som behövs göras innan avresa, men så kommer vi då till det där med at göra slag i saken. Det händer liksom inte den här gången. 
 
Nu ska jag dessutom jobba heldag mån + tis, så det blir bara onsdagen kvar till att göra allt som står uppskrivet på en lista i min hjärna, men å andra sidan så är det då det brukar bli bäst. När jag liksom inte har nå val, utan MÅSTE göra det jag tänkt.
 
Ungefär samma med städning här hemma. Jag kan låta det vara jättestökigt fram tils jag vet att någon ska komma och hälsa på. När det sen är några timar kvar tils väntat besök så tokstädar jag så sveten droppar, och jädrar i mig vad bra det brukar bli. Har jag för mycket tid på mig är det lätt att jag kommer av mig och börjar gö nått annat istället... ja, så jobb under stress och tidspress passar nog mig ganska bra ändå.
 
Testade nå kläder jag köpte i våras som jag planerade att ha med på resan. Nån storlek mindre än normalt, för jag skulle ju träna sååååååå mycket och äta såååååå nyttigt... Jo tjena, det har gått lika bra som alltid.... På något vis lyckas jag alltid göra tvärtom, och vi har väl aldrig njutit av så mycket god mat som på slutet, vi har ätit godis, efterätter och ja gud vet allt, och träningen...ja det vet ni ju hur bra det går med den :)
 
Så nykläderna får stana hemma...tills nästa resa ;) *packar enbart från tjockissidan i garderoben*
 
Nä, nu måste jag in å jobba..see ya

Väderblogga...

Ja man kan ju inte göra annat än att gnälla nu, och fastän jag är spyless på tjöt om väder och vind så kan jag inte låta bli att skriva några rader ändå. Asså det är slutet på juni, och det blåser isiga vindar, regnar om vartannat och precis nu kollade jag temperaturen ute och det är 8,5 grader !! 
 
I "normala" fall brukar vi ta fram poolen strax innan skolavslutningen, och barnen brukar bada dagarna i ända, men i år bestämde vi oss i förväg för att INTE dra fram och fylla poolen i och med att vi blir borta ett par veckor, och då skulle poolen bara hinna bli grön och äcklig om den fick stå utan skötsel. Så egentligen är väl inte jag den som "har rätt" att klaga. Snart befinner jag mig 2 veckor i varmare breddgrader, men asså jag kan inte låta bli att HATA vädret som det är nu ändå.
 
Nu ser det ju ut som om värmen kommer nästa vecka. Och helt ärligt så rör det mig inte i ryggen om det blir tropisk hetta här hemma medans jag är utomlands. Jag blir bara glad för alla sommarlovslediga barns skull. Och det går liksom inte att jämföra... Låt säga att det blir strålande sol och 30 grader varmt. Då är jag den första att säga grattis. Visst kan man känna nån typ av skadeglädje när man själv ligger på en solig strand i ett annat land medans man vet om att det stormar hemma i Sverige, men asså nu tycker jag uppriktigt SYND om framförallt alla barnen, som inte fått någon riktigt sommar än, och jag hoppas och önskar innerligt att alla ska få uppleva strålande sol, kunna bada i pooler, sjöar och hav, vara ute och spela fotboll, hoppa studsmatta, ligga på en filt och läsa en bok, fara på utflykt eller vad man nu kan tänkas vilja göra. 
 
Naturligtvis hoppas jag på finväder och värme i Bulgarien, men asså det jag längtar mest efter är att få umgås med kära lillasyster med familj, samt slippa alla måste. Få nystädat rum och nybäddad säng varje dag. Inte behöva laga mat eller brygga kaffe på 15 dagar... inte tvätta, inte plocka, inte dammsuga... BARA VARA !!! Låta andra göra jobbet medans man bara myser, umgås, äter gott, badar, shoppar och förhoppningsvis solar. 
 
Jag längtar efter LEDIGHETEN. Ingen mobil som ringer 100 ggr om dagen... inte 50 olästa mejl varje dag... inga butiksordrar som ska läggas. Inga måsten helt enkelt. Bara fullt fokus på mig själv och min familj, DET är det bästa med utomlandssemester ! 
 
 
Inge vidare sommar i Hässjö... inte än så länge i alla fall ;)

Midsommarafton 2014

Blåsigt...kallt...nån regnskur... Midsommar i Sverige i ett nötskal :) Nåväl, glimtar av sol och finväder hade vi också, men kylan gjorde att det aldrig var vidare mysigt att va ute. I går förmiddag for vi upp till stugan i Hissjön, och med oss hade vi lite hembakade godsaker. Jag bakade en jordgubbsmoussetårta, en Lime Key Pie och såklart en Västerbottenostpaj = det bästa jag vet :)
 
Asså tårtan var ett jäkla meckande, och jag vet egentligen inte om den var värd allt jobb. Jag är ju ingen bakexpert, och när det kommer till tårtor är jag mer för att göra klassiker som sockerkasbotten, mosade jordgubbar, vaniljkräm och vispgrädde. MEN, så ville jag prova på nått mer avancerat, och hittade det här receptet:
 
Tårtbotten
 
4 st ägg
2 1/2 dl socker
1 msk rivet citronskal
2 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk äkta vaniljpulver
3 msk hett vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant. Vispa ägg, socker och citronskal till en fluffig smet i en stor bunke. Koka upp lite vatten i vattenkokare eller värm ordentligt i mikron.

Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljpulver i en skål. Vänd försiktigt ner mjölblandningen lite åt gången i äggsmeten. När all smeten är väl blandad tillsätter du varmt vatten, rör runt lite lätt och häller upp allt i formen. Ställ den i ugnens nedre del, grädda i ca 40 minuter.

Låt svalna innan du tar ut den ur formen. Dela den i mitten med vass kniv och jämna eventuellt ut överdelen.

Jordgubbsmousse
 
5 st gelatinblad
3 st äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde
500 g färska jordgubbar
 
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter. Vispa äggulor med florsocker. Vispa grädden hårt i en bunke. Mixa jordgubbarna med stavmixer till puré och häll över hälften i en kastrull. Krama ur gelatinbladen ordentligt och lägg ner i en kastrull, värm upp det under omrörning tills dem smält.

Häll tillbaka den uppvärmda jordgubbspurén i bunken och vänd ner dem vispade äggulorna. Tillsätt grädden försiktigt och rör om. Droppa ner lite röd hushållsfärg och blanda till en jämn smet.

Häll upp smeten i en samma form som du använde till tårtbotten, så moussen får samma storlek. Ställ formen i frysen i ca 3 timmar.
 
Jordgubbsmousse på g...
 
Lemon curd
 
2 st citroner, finrivet skal och saft
2 dl socker
4 st äggulor
100 g smör, rumstempererat i bitar

Blanda äggulor, citron saft, citronskal och socker i en värmetålig skål eller mindre kastrull. Ställ skålen/kastrullen över en större kastrull med sjudande vatten och vispa för hand eller med elvisp på låg hastighet tills smeten blir tjock och allt sockret smält. Vispa hela tiden, annars kan smeten skära sig. Trixet är att ta bort skålen från värmen i rätt tid, annars kan smeten bli grynig. Ta bort den från värmen och tillsätt smöret som du skärt i småbitar under fortsatt vispning.
Leomcurd under tillverkning...

Chokladganache
 
150 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
30 g smör

Mät upp smöret och låt det ligga framme i rumstemperatur. Häll grädden i en djup kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner i kastrullen. Värm under omrörning till chokladen smälter helt. Ta av kastrullen från spisen och rör ner smöret, rör om tills allt är smält. Låt svalna och ställ sedan i kylen över natten.

Garnering av tårtan

Lägg ett bakplåtspapper under tårtunderdelen och bred på ett lager lemon curd. Ta jordgubbsmoussen ur sin form och lägg den ovanpå. Jämna ut eventiellt utstickande kanter med en vass kniv.

Bred sedan på resten av lemon curden på undersidan av tårtbottens lock och lägg den ovanpå moussen (då har du alltså tårtbotten – lemoncurd – jordgubbsmousse – lemoncurd – tårtbotten).

Täck sedan överdelen av tårtan med chockladganachen. Avsluta med att dekorera tårtan hårt vispad grädde som du brer ett rejält lager på runt om, och sprita snygga toppar uppepå. Garnera med jordgubbar.
 
Tårtbygge :)
 
Tadaaa - det färdiga resultatet :)
 
Om ni tycker at själva kakan ser mörk ut, så beror det på att jag använder äkta vaniljpulver, och det är mörkbrunt för er som inte vet :)
 
Jag gjorde ju även en Lime Key Pie, och det måste jag säga var så otroligt enkelt, och såååå underbart gott !! kommer dock ändra en grej i receptet till nästa gång, eller närmare bestämt utesluta en ingrediens.
 
Lime Key Pie
 
Botten
 
300 gr Digestivekex
100 gr smält smör
1 tsk vaniljsocker
1 task kanel
 
Mixa ingredienserna till en massa, som du sedan trycker ut i en rund form med löstagbara kanter. Grädda i ugnen i 200 grader ca 10 minuter. Ta ut den och låt svalna.
 
1 burk konderserad mjölk
4 äggulor
1 dl färskpressad limejuice
 
Rör ihop mjölken, äggulorna och limejuicen, och slå över smeten i det avsvalnade pajskalet. In i ugnen 200 grader ca 15-20 minuter.
 
Låt svalna ordentligt innan du äter den underbara pajen tillsammans med en klick vispgrädde.
 
Jag kommer UTESLUTA kanelen nästa gång. Tycker den tog över i smak alldeles för mycket. Och Digestivekex är ju så goda i sig, så jag är övertygad om att pajen kommer bli ÄNNU godare utan kanel :)
 
Barnen fick garnera med lite grädde, jordgubbar och lime :)
 
Min Västerbottenostpaj lägger jag inte ut recpetet på, för det har jag gjort förut, så om ni vill ha det är det bara att använda sökfunktionen. Den pajen går inte att misslyckas med. Det är den godaste paj jag vet, och varje gång jag gör den blir den lika perfekt, utan att skryta ;)
 
 
Svärmor bjöd på rullströmming, inlagd strömming, ljuvlig sill, färskpotatis, gräddfil och gräslök. Detta var "bara" förrätten, och till varmrätt hade hon lagat en otroligt god pepparlax som vi njöt med romsås, sallad och färskpotatis. Herregud så gott allt var !!
 
Trots att jag avskyr det, så drack jag 2 nubbar till sillen *haha*... asså finns det nån som på riktigt tycker att det är gott med ren sprit? Fy fasen, kräkvarning alltså... men men, jag sköljde ner med lite Fanta *haha*
 
Vi hade så himlans trevligt, som vi alltid har när vi far dit. Kristoffer var också med, och det är så roligt när vi är samlade allihopa. Leon provade fiskelyckan en kort stund, men sen började det blåsa så möe så han gav upp. Jag ljuger inte när jag säger att jag nog aldrig varit så mätt i hela mitt liv. Fy tusan vad vi åt, och som allt för ofta så slutar man inte när man är "lagom mätt" utan tar gärna "en liten bit till" - trots att man redan är mätt...
 
Tusen tack Britt och Thorvald för en supermysig Midsommarafton ! Avslutar detta inlägg med en liten bildkavalkad från gårdagen :)
 
 
Visa fler inlägg